fbpx

Modna dizajnerica Ksenija Vrbanić diplomirala je modni dizajn na TTF-u u Zagrebu 1984. godine. Ubrzo nakon diplome, ostvaruje svoju naprednu zamisao i 1986. osniva Studio za dizajn odjeće u rodnom gradu Čakovcu. U ono doba, to je bio pionirski pristup dizajniranju odjeće. Stvara modnu marku XD XENIA DESIGN.

U svijetu mode nastupa kao pobornica inovativnih ideja. Tadašnja tekstilna industrija pod utjecajem je krojačkog umijeća i tekstilno-najamnog rada te jedva dopušta slobodu kreativnosti i inovacija. Unosi novosti u dotadašnji pristup boutique proizvodnji. Kao bitan pomak uvodi dizajniranje odjeće prema osobnosti.
Podiže razinu klasičnog šnajderaja na art dimenziju, tj. XD dimenziju.
Danas se može reći da je jedinstvena po tome što je uspjela razinu dizajnirane autorske kolekcije podići na industrijsku, pri čemu se misli na kvantitetu koja omogućava tehnološki visoku kvalitetu.

Izražava sposobnost za lansiranje trendova te ima permanentnu potrebu za promjenom. Takav jedinstveni stil ubrzo postaje veoma tražen. Osvajanje nagrada na modnim natjecanjima, sudjelovanje na međunarodnim modnim prezentacijama, kao i styling osoba iz show businessa i javnog života donose joj priznanja i potvrdu u javnosti.

Danas je XD XENIA DESIGN ravnopravni sudionik svih važnijih modnih događanja na svjetskoj modnoj sceni, a Ksenija Vrbanić vodeća dizajnerica u Hrvatskoj.
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dodijelilo joj je priznanje «Poduzetnica godine» za 2008. godinu, prvo takvo priznanje u segmentu mode i tekstilne industrije.